HOTĂRÂŢI CE SĂ FACĂ  STATUL CU BANII DVS.!


 Campania 2%


CE ESTE SISTEMUL 2%?


Fiecare cetatean care câştiga un venit plateste statului un impozit. Din aceste impozite, statul finanteaza servicii si lucrari publice. Armata, Politia, functionarii publici, demnitarii, toti sunt platiti din impozitele populaţiei.

Statul a inclus in Codul Fiscal o prevedere numita 2%. Potrivit acestei prevederi, contribuabilii persoane fizice pot sa directioneze in fiecare an 2% din impozitul pe venit, catre o entitate nonprofit (organizatie non-guvernamentala, Asociatie sau Fundatie).

Procedura este enuntata in art. 90 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si este detaliata in Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1941/2004. Prevederea 2% poate fi considerata o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sectorul non-profit.

ATENŢIE! Aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare, donatie sau contributie, ci este o parte a bugetului de stat, o fractiune din impozitul pe care îl platiti statului in fiecare an. Diferenta este ca, de acum, puteti decide ce destinatie sa aiba aceasta suma. Directionarea a 2% din impozitul dvs. este o optiune si nu o obligatie. Nici o autoritate a statului, nici o organizatie sau angajatorul dvs nu va pot obliga sa faceti acest lucru.

Aparitia prevederii 2% in Codul Fiscal reprezinta pentru Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala o sansa importanta:

  - Putem in acest mod sa adunam o parte din fondurile necesare pentru dezvoltarea activitatii noastre fara sa depindem de altcineva decât de ajutorul dumneavoastra..
  - Directionând 2% din impozitul dumneavoastra catre A.B.B.N.R., veti demonstra ca apreciati munca si eforturile noastre si ca ne acordati incredere pe viitor.

CUM SA PROCEDAŢI?

Daca v-ati hotarat sa alegeti ca beneficiar Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei, notati datele de identificare:
Denumire: Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei
Cod de identificare fiscală: 12742968
Autorizaţia: 8/PJ/2000 3/9460
Adresa: str. Ion Ghica nr. 4, sector III, cod 030046 Bucureşti, România
Cont IBAN: RO11FNNB000101028904RO01; FINANSBANK (Sucursala Bucuresti) România.

Pasul 1: Notati-va datele asociatiei noastre către care vreti sa directionati 2% din impozit: numele, codul de inregistrare fiscala si contul bancar in format IBAN.

Pasul 2: Descarcati si printati declaratia de venit global. Declaratia se poate descarca de pe situl Ministerului Finantelor Publice.. De asemenea, declaratia se poate obtine si de la administratiile financiare.

Pasul 3:
  a . Daca aveti venituri de la un singur angajator, acesta completeaza pentru dvs. fisa fiscala de tip 1 (FF1), iar dvs. trebuie sa va completati declaratia de venit global. Nu va dura mai mult de 5 minute!- Completati capitolul A: Date de identificare ale contribuabilului (nume, adresa, telefon, cod numeric personal, etc.) Completati capitolul H, sectiunea 2: Sponsorizare entitate nonprofit. Treceti datele asociatiei: nume, cod fiscal si cont bancar (atentie, contul bancar IBAN are 24 de caractere!). Daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit, ea va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta goala. Asta este tot ce trebuie sa completati in declaratia de venit global.
  b . Daca aveti venituri din mai multe surse (colaborari, chirii, prestari servicii etc.), completati si celelalte capitole conform instructiunilor specifice. Pe lânga celelalte capitole care trebuie completate conform instructiunilor specifice: Completati capitolul H, sectiunea 2: Sponsorizare entitate nonprofit (ca la punctul a !).

Să reluăm:

Daca aveti venituri din salarii:

  • completati declaratia 230 (punctele A si B) Nu va faceti probleme daca atunci nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculată de către organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
  • atasati o copie a fisei (fiselor) fiscale primite de la angajator (Formularul 210)

Daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc):

  • completati declaratia 200 (punctul III)
Cei care obtin, pe lânga salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2006, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat. (sursa: Serviciul Comunicare si Relatii Publice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala)

Pasul 4: Trimiteti prin posta declaratia de venit global administratiei financiare de care apartineti, sau depuneti-o personal pâna la data 15 mai 2007.

De-acum puteti avea multumirea ca macar o mica parte din bugetul statului va ajunge acolo unde doriti Dvs.!

 


© 2005 - Asociatia Bibliotecarilor din Biblioteca Nationala a Romaniei

Bucuresti, str. Ion Ghica, nr. 4, sect. 3, cod 030046
Tel: [021] 314.24.34  |  Fax: [021] 312.49.90
E-mail: Contact